Blog

Hoeveel risico loopt u door Kaspersky?

Vandaag kwam de Duitse inlichtingendienst BSI met het advies voor Duitse instellingen en bedrijven om de antivirussoftware van het Russische bedrijf Kaspersky op korte termijn te vervangen. Door de oorlog in Oekraïne wordt de kans op cyberaanvallen vanuit Rusland groter geacht. De Consumentbond had het al sneller door en bestempelde op 4 maart Kaspersky Cloud Security Free niet meer als Beste Koop.

Is er een accute dreigen, nee, maar de schijn hebben ze tegen. Er zijn geen aanwijzingen dat er banden zijn tussen Kaspersky en de Russische overheid of veiligheidsdiensten. Maar virusscanners hebben wel veel ‘systeemrechten’ en kunnen daarmee bijna hetzelfde als de computereigenaar. Anders kunnen ze niet goed functioneren. Met een toekomstige update vanuit de fabrikant is het daarom theoretisch mogelijk om ongewenst gedrag/opdrachten uit te voeren.

Wellicht raadzaam adviezen op het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) te volgen, echter over Kaspersky hebben ze nog niks vermeld.

 

Meer weten?

Wilt u meer weten over risicoanalyses, datalekken en informatiebeveiliging? We helpen u bij inTECHrity graag verder. U kunt altijd contact met ons opnemen. Ook kunt u meer informatie vinden op onze website www.intechrity.nl of in onze andere blogs.

 

Gepubliceerd: 15-03-2022
Geschreven door: Rudi Düpper
Deel blog: