Blog

Meten is weten. Maar tegen welke kosten?

“Hoge lichaamstemperatuur? Dan kom je het kantoor niet in!” kopte het FD op 30 april. Werknemers en bezoekers die de Tribes-vestiging aan de Amsterdamse Zuidas willen betreden, moeten bij de ingang langs een warmtecamera die hun lichaamstemperatuur meet. Als die een groen blokje laat zien, mag je ongehinderd doorlopen.

Nieuwe maatregelen tegen Corona, iedere ondernemer loopt ertegenaan. Hoe houden we Corona buiten onze deur? Het meten van de lichaamstemperatuur lijkt een slimme methode. Maar is dat ook zo?

Mogen we zomaar iemands temperatuur meten?

Het meten van de lichaamstemperatuur hebben we tot nu toe eigenlijk alleen nog maar in het buitenland gezien. Het lijkt een logische maatregel om het risico op zieke medewerkers te beperken. Maar mag dan zomaar de temperatuur worden opgenomen met thermische camera’s of thermometers? Het antwoord is kort maar krachtig: NEE. De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is hier heel duidelijk in. Dit is een ernstige overtreding van onze privacywet en je riskeert een hoge boete.

Hoe zit dat met je eigen werknemers?

Het meten van de temperatuur van personen valt onder het verwerken van gezondheidsgegevens. Volgens de AVG mag uitsluitend een arts gezondheidstests uitvoeren en de medische gegevens van personeel verwerken. Toch is er een opening, want de privacy- en arbeidswetgeving sluit het screenen van personeel niet volledig uit. Al hangt dat wel sterk af van de invulling  van de screening. Een werkgever mag werknemers bijvoorbeeld zeker niet verplichten om mee te werken en de uitslagen van de metingen mogen niet worden opgeslagen. De Nederlandse uitvoeringswet is voor werkgevers trouwens strenger dan de Europese AVG en de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) legt de resterende mogelijkheden ook nog eens strikter uit.

Stel, je trekt je niets van aan de regels en je meet toch de temperatuur bij binnenkomst. Je ziet dat je werknemer een lichaamstemperatuur heeft van 39 graden. En dan? Feitelijk kun je hier nog steeds niets mee. Je mag namelijk niet vragen wat er aan de hand is, omdat gezondheidsgegevens bijzondere persoonsgegevens zijn. En ieder mens heeft het recht om die voor zichzelf te houden. Je werknemer kan zich verplicht voelen om die informatie wel te geven. Juist omdat je de werkgever bent. Fijn dat de werknemer je in vertrouwen neemt en je vertelt dat hij of zij helaas Corona heeft. Maar dat mag je dus niet vastleggen! Lees voor meer informatie ook onze blog “Wat mag je je zieke medewerker eigenlijk nog vragen?

En bij bezoekers?

Ook bij bezoekers is het niet toegestaan om zomaar de temperatuur op te nemen. Je mag als onderneming je bezoeker zelfs niet om toestemming vragen om de temperatuur te meten. Er is namelijk geen sprake van een gelijkwaardige situatie.

Stel dat een chauffeur goederen komt laden en lossen. Als ondernemer vraag je de chauffeur om toestemming om zijn temperatuur te meten. De chauffeur hoeft hier niet mee in te stemmen, maar brengt zichzelf dan wel in een moeilijke situatie. Zowel de chauffeur als zijn werkgever hebben er belang bij dat hij toegang krijgt tot het terrein. De chauffeur zal dus zich gedwongen voelen om toestemming te geven. Er is hier duidelijk geen sprake van gelijkwaardigheid.

Tegen welke investeringen?

Het is een duidelijke zaak. Het meten van de lichaamstemperatuur van werknemers en bezoekers is simpelweg niet toegestaan. Medewerkers kunnen dit melden bij de ondernemingsraad of bij de functionaris gegevensbescherming (FG) van de organisatie. Als ondernemer loop je dus een groot risico op een forse boete! Wij adviseren je om nu eerst af te wachten met welke maatregelen de overheid komt om de 1,5 meter economie vorm te geven. Zo weet je zeker tegen welk budget je de risico’s kunt beperken.

Heb je vragen over de invulling van de AVG, de rol van functionaris gegevensbescherming of ISO27001? We helpen je bij inTECHrity graag verder. Je kunt altijd contact met ons opnemen. Je kunt ook meer informatie vinden op onze website www.intechrity.nl of in onze andere blogs.

inTECHrity is officieel ACP-partner van BSI

Gepubliceerd: 08-05-2020
Geschreven door: Rudi Düpper
Deel blog:

Neem contact op om kennis te maken met de specialisten van inTECHrity. Wij helpen u graag verder!

Meer weten over de diensten en knowhow van inTECHrity? Wij maken graag kennis en onze specialisten helpen u graag verder!