Blog

Rode kaart voor VoetbalTV

VoetbalTV heeft op 11 september 2020 faillissement aangevraagd. Om een opvallende reden! Het bedrijf had al geruime tijd een conflict met de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), omdat het zich volgens de toezichthouder niet aan de privacywetgeving zou houden. VoetbalTV werd gedwongen de bedrijfsactiviteiten te staken en kon uiteindelijk niets anders meer dan faillissement aanvragen.

Opmerkelijk, want achter VoetbalTV zitten grote namen als Talpa en KNVB. Je zou toch mogen verwachten dat deze organisaties de AVG-regels in het business plan hebben meegenomen. Waar is het dan misgegaan?

De opstelling

Even een korte situatieschets, zoals beschreven in het FD van 14 september. VoetbalTV is een videoplatform voor amateurvoetbal. Sinds 2018 heeft VoetbalTV bij zo'n 150 amateurclubs camera’s gemonteerd. Deze camera’s registreren volautomatisch wedstrijden, die vervolgens online kunnen worden bekeken. Al vanaf de start van dit initiatief laaiden de discussies op, omdat VoetbalTV beelden van amateurvoetballers uitzendt zonder dat zij daar individueel toestemming voor hebben gegeven.

Overtreding

Deze zomer heeft de AP het bedrijf een strafmaatregel opgelegd, waardoor ze twee weken geleden de opnames van de voetbalwedstrijden moesten stopzetten. Dat lijkt merkwaardig. Voetbalclubs maken ook vaak filmopnames van hun eigen teams, die je achteraf gewoon op YouTube kunt vinden. Maar VoetbalTV pakte het wellicht te groots aan.

De AP eist dat VoetbalTV eerst toestemming vraagt aan de voetballers zelf. En dat klinkt als een logisch standpunt. Zeker als je dit doortrekt naar al die andere activiteiten waarvoor je altijd vooraf toestemming moet vragen. Helaas voor VoetbalTV hebben ze hier terecht een rode kaart gekregen.

Bij inTECHrity hebben we ruime ervaring met de privacywetgeving, AVG-trajecten en ISO-certificeringen. Wij adviseren je graag, zodat je een juiste afweging kunt maken voor het oppakken van een of meerdere certificaten rondom informatiebeveiliging. Als je al ISO 27001 gecertificeerd bent, dan kunnen we de impact van ISO 27701 voor je bepalen.

Wil je meer weten over ISO 27701, ISO 27001 of AVG? We helpen je bij inTECHrity graag verder. Je kunt altijd contact met ons opnemen. Je kunt ook meer informatie vinden op onze website www.intechrity.nl of in onze andere blogs.

inTECHrity is officieel ACP-partner van BSI

 

 

Gepubliceerd: 26-08-2020
Deel blog:

Neem contact op om kennis te maken met de specialisten van inTECHrity. Wij helpen u graag verder!

Meer weten over de diensten en knowhow van inTECHrity? Wij maken graag kennis en onze specialisten helpen u graag verder!