Sectoren

Privacy voor zorgverleners samen waarborgen

In een tijdperk waarin de beveiliging van informatie en persoonsgegevens centraal staat, ligt de zorg onder een vergrootglas. Natuurlijk wil je als zorgverlener garant staan voor de veiligheid van de grote hoeveelheid – vaak zeer privacygevoelige – data die je tot je beschikking hebt. Maar zoals bij veel dienstverleners, blijken ook zorgorganisaties vaak meer informatie te verzamelen dan waarvan zij zich bewust zijn. En een datalek of ransomware-aanval is niet alleen schadelijk voor de cliënten, maar kan ook grote impact hebben op de reputatie van de zorgaanbieder zelf, neem als voorbeeld de GGD.

Privacygevoelige informatie

Tijdens onze dagelijkse werkzaamheden komen we continu in aanraking met persoonlijke informatie en verwerken we data voor allerlei zorgdoeleinden. Door patiëntgegevens onvoldoende te beveiligen, ontstaan aanzienlijke risico’s voor de zorg aan en de privacy van de patiënt. Ondanks alle waarschuwingen vindt het delen van inloggegevens nog steeds met enige regelmaat plaats of worden papieren patiëntendossiers mee naar buiten genomen.

Zorgaanbieders zijn verplicht om vertrouwelijke gegevens zo goed mogelijk te beschermen. En natuurlijk wil je als professionele zorgaanbieder ook zelf de risico’s van een datalek of ransomware-aanval zo goed mogelijk afdekken. Daarnaast wil je op snelle en doelmatige wijze kunnen reageren op het verzoek van patiënten om aan te tonen dat hun persoonlijke informatie bij jouw organisatie echt in goede, dus veilige, handen is.

Voldoen aan de norm

Om handvatten voor de informatiebeveiliging te bieden en om de naleving te controleren, heeft de overheid de norm NEN 7510 opgesteld. Alle bedrijven en organisaties die werkzaam zijn in de zorgsector, zijn wettelijk verplicht om hieraan te voldoen. Grote voordelen van het behalen van een NEN 7510 certificaat zijn dat je niet alleen zeker weet dat je alle processen rondom informatiebeveiliging goed hebt geregeld, maar ook dat je dat eenvoudig kunt aantonen! Zo kun je je cliënten te allen tijde snel geruststellen.

Meerdere normen

Inmiddels zijn meerdere NEN-normeringen met het oog op informatiebeveiliging in de zorg ontwikkeld. Zo is NEN 7510 de norm voor het organisatorisch en technisch inrichten van de informatiebeveiliging in de zorg, en NEN 7512 de nadere invulling van NEN 7510 betreffende de veiligheid van gegevensuitwisseling tussen partijen in de zorg. Daarnaast bestaat nog de aanvullende norm NEN 7513, dat het vastleggen van acties op elektronische patiëntdossiers beschrijft. Het is duidelijk dat de informatiebeveiliging in de zorg extra aandacht vraagt.

Diensten van inTECHrity

Bij inTECHrity helpen we u graag met onderstaande diensten om uw vraagstuk inzake informatiebeveiliging op te lossen. Als specialist in het waarborgen van informatiebeveiliging begeleiden we organisaties bij het voldoen aan wet- en regelgeving ten aanzien van AVG en certificeringen rondom informatiebeveiliging en bescherming van patiëntengegevens, zoals NEN 7510. Met onze ruime kennis en ervaring in de zorgsector helpen wij u graag op pragmatische wijze verder. Meer weten over onze service en nazorg? Neem dan contact met ons op.

Meer weten over de diensten en knowhow van inTECHrity? Wij maken graag kennis en onze specialisten helpen u graag verder!

Benieuwd naar de diensten van inTECHrity?